Istoric AGCTR

Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România s-a inființat în anul 1990, ca organizație profesională neguvernamentală și nonprofit, având în prezent filiale in aproape toate județele țării.
A fost înființată din necesitatea unirii eforturilor pentru o cât mai eficienta reprezentare a crescătorilor de taurine, atât la nivel teritorial, cât și pe plan național și internațional, urmarind ca țel final sporirea continuă a producțiilor de lapte prin:
– Utilizarea însamanțării artificiale și a controlului oficial al performanțelor ca principale pârghii în ameliorarea genetică a populațiilor rasiale de taurine.
– Participarea la fundamentarea și elaborarea de acte normative pentru susținerea procesului de ameliorare și stimularea crescătorilor.
– Editarea de publicații și reviste pentru documentarea crescătorilor de taurine și a specialiștiilor în domeniu.
– Organizarea și participarea la expoziții de taurine, ca mijloace de etalare și promovare a celor mai bune realizari în domeniul creșterii, ameliorării și exploatării animalelor.
– Intreținerea de relații de colaborare cu asociațiile similare din țară cât și în afara țării

Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România este acreditată la nivel național pentru întocmirea și menținerea Registrului Genealogic la Rasa Bălțată cu Negru Românească – Holstein Friză.
Rasa Bălțata cu Negru Românească (BNR) s-a format ca urmare a folosirii de reproducatori și material seminal congelat de Holstein Friză de diferite proveniențe (daneză, olandeză, canadiană, americană, engleză, germană, suedeză), începând din 1957, la împercheri cu femele din rasele Brună, Bălțată Românească, Roșie dobrogeană.
Populația creată, omologată ca rasă în anul 1987 (OM nr. 125/1987), sub denumirea ,,Bălțată cu Negru Românească” și reprezintă astăzi circa 35% din taurinele din România. Aria de răspândire a rasei o constituie, în principal, județele din sudul, sud-estul, estul și vestul țării. Însușirile remarcabile pe care le au taurinele din rasa Holstein Friză au fost transferate și taurinelor din rasa Bălțată cu Negru Românească.

Bălțata cu Negru Românească este o rasă specializată în producția de lapte și reprezintă principalul furnizor de lapte al țării. În câteva ferme cum sunt cele aparținând SC TELETEXT SRL, județul Ialomița, SC KOPLAX SRL, județul Prahova, SC AGRO CARMOLACT SRL, județul Bistrița-Năsăud, SC MAXAGRO FARM SRL, județul Timiș în anii anteriori a fost depășit nivelul de 9.500 kg lapte pe lactație normală, ceea ce demonstrează potențialul genetic ridicat pe care îl posedă rasa în această direcție.